Άρθρο : Βραβεία και διακρίσεις

Από τη νιότη του εκτροφέα στα βάθρα της επιβράβευσης.

 

Όλα αυτά  χρόνια που ασχολούμαι με την εκτροφή καναρινιών βρίσκομαι σε ένα διαρκή αγώνα ενημέρωσης, παρατήρησης, καταγραφής και εφαρμογής όσων πραγμάτων αφορούν τους φτερωτούς μας φίλους (διατροφή, διαχείριση, αναπαραγωγή, ασθένειες, επιλογή ποιοτικών κατάλληλων για ζευγάρωμα πουλιών, προετοιμασία για διαγωνισμούς κ.λ.π.).

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και ο κάθε εκτροφέας υποψήφιος ή ενεργός, αρχάριος ή έμπειρος, θα πρέπει να αγαπήσει τα πουλιά του και να ασχοληθεί με αυτά  εφαρμόζοντας σε αυτά όλες αυτές τις απαραίτητες γνώσεις.

Αφορμή αυτής της παρέμβασής με τις σκέψεις μου που θα ακολουθήσουν είναι οι διάφορες κατά καιρούς συζητήσεις με φίλους εκτροφείς για τα συνεχή μικρά ή μεγάλα προβλήματα που συναντώνται στην πορεία της εκτροφής και μας χαλούν τη διάθεση. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, το δε βασικό είναι ότι συνήθως  αυτά είναι μικρά και παραμένουν έτσι εάν εντοπιστούν έγκαιρα και ακολούθως αντιμετω­πισθούν σωστά. Αν όμως δεν γίνει έτσι τα προβληματάκια αυτά καταλήγουν να μετατρέπονται σε μεγάλα και να είναι οι κύριες αιτίες που κάποιος είτε παιδεύεται χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, είτε καταθέτει τα όπλα από την απελπισία και σταματάει την εκτροφή. Αυτό δε το δεύτερο είναι πολύ λυπηρό και δυστυχώς συμβαίνει συχνά.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνήθως λέγεται από εκτροφείς που απογοητεύονται: «Ωχ αδερφέ βαρέθηκα να δίνω λεφτά σε πουλιά, φάρμακα, και τροφές για να ανατρέφω πίκρες !!!».

Γι’ αυτό οι νεοφώτιστοι εκτροφείς πρέπει να φροντίζουν, εκτός από την δική τους παρατήρηση και πληροφόρηση, να παίρνουν πληροφορίες από αποδεδειγμένα έμπειρους εκτροφείς επιδιώκοντας την συνεργασία μαζί τους είτε σε επίπεδο προσωπικό είτε μέσα από τους Συλλόγους.

Στους παθιασμένα βιαστικούς εκτροφείς πρέπει να επισημανθούν οι εξής δύο λέξεις: υπομονή και επιμονή και η ικανοποίηση μαζί με την αναγνώριση θα έρθουν οπωσδήποτε. Είναι μεγάλο λάθος να μην περιμένουμε και να επιδιώκουμε άμεσα αποτελέσματα. Επιτυχία στα πρώτα χρόνια είναι, να μπορέσει κάποιος να ζευγαρώσει σωστά, να πάρει γέννες με νεοσσούς και να τους διατηρήσει στη ζωή αυτούς και τους γονείς τους.  Γιατί τόση βιασύνη για την διάκριση και τον τίτλο;

Φίλοι μου σιγά, σιγά.  Το ξεκίνημα πρέπει να γίνει από τα απλά και όχι με στόχο την άμεση δόξα και διάκριση.  Δεν μαθαίνονται και δεν αποκτώνται όλα εδώ και τώρα. Είναι λάθος και οδηγεί μαθηματικά στην απογοήτευση όταν αγοράζονται, ευθύς με το ξεκίνημα και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, πάρα πολύ καλά πουλιά (πολλές φορές και πρωταθλητές), ξοδεύοντας έτσι πολλά χρήματα με στόχο τη δόξα. Δεν θα πάμε ψηλά χωρίς πρώτα να μάθουμε  ορισμένα ζωτικής σημασίας κεφάλαια, όπου αφορούν το συνολικό θέμα της εκτροφής των καναρινιών. Τα κεφάλαια αυτά είναι η Γενετική, η Πρόληψη, η Διατροφή και η Διαχείριση.

 Αναρωτηθείτε για λίγο ΓΝΩΡΙΖΩ :

v  Να εκτιμήσω  ένα συγκεκριμένο πουλί με ποιο ταίρι πρέπει να το ζευγαρώσω; (Γενετική).

v  Να προφυλάξω τα πουλιά του κοπαδιού μου από ένα νεοαποκτηθέν ή να προφυλάξω το νέο αυτό πουλί από τα υπόλοιπα του κοπαδιού μου ; (Πρόληψη).

v  Τι απογόνους θα περιμένω από κάθε  διαφορετικό ζευγάρωμα; (Γενετική).

v  Να διατηρήσω ένα πουλί, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του, διατηρώντας το σε φόρμα για την έκθεση και μετά να το ετοιμάσω από εκθεσιακό να γίνει αναπαραγωγής; (Πρόληψη, Διατροφή, Διαχεί­ριση).

Τα κεφάλαια αυτά είναι τεράστια και περιλαμβάνουν αναρίθμητα θέματα που θα πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά και στην σωστή χρονική στιγμή.

Σε κάθε φάση του ετήσιου κύκλου ενός πουλιού τα θέματα  Πρόληψη, Γενετική, Διατροφή, και Διαχείριση διαφοροποιούνται αισθητά και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε.

Εάν κατέχουμε καλά όλα αυτά κατόπιν θα μπορέσουμε να ανέβουμε και στο βάθρο της επιβράβευσης με ψηλά το κεφάλι, απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων μας και όχι σε κάποιο βάθρο της τύχης περιστασιακά.

Ένα ακόμη θέμα που θα ήθελα να τονίσω είναι το θέμα του διαδικτύου.

Η ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται σήμερα εξεζητημένες μελέτες ή διάφορα  άρθρα για να κατασταλάξουν άμεσα στον καθένα μας σαν γνώση και εργαλεία στο χόμπι μας είναι κάτι το φανταστικό και πολύ ευχάριστο, προσοχή όμως από που προέρχονται και ποιοί τα εκδίδουν.

Ένα άρθρο μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο όσο και άχρηστο, παραπλανητικό και καταστροφικό. Μην εμπιστεύεστε εύκολα άρθρα «ειδικών» εάν δεν ξέρετε την προέλευσή τους. Να είστε σίγουροι για κάθε βήμα ή ενέργεια που πρόκειται να κάνετε και να επεξεργάζεστε λεπτομερώς τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβείτε.

Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες γιατί αναφέρθηκα σε γενικότητες αλλά τις θεωρώ πολύ σημαντικές.  Πιστεύω και εύχομαι να υπάρξουν εκτροφείς κυρίως νέοι που θα λάβουν σοβαρά τις λίγες αυτές σκέψεις μου γιατί είμαι σίγουρος οτι θα ωφεληθούν και θα αρχίσουν να βλέπουν με άλλο μάτι το ωραίο και δημιουργικό αυτό χόμπι.

//

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Spirosnet's canaries

Τα Ελληνικά καναρίνια χρώματος by Spiros. Copyright © 2008 με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Αρέσει σε %d bloggers: